Harald Doornbos over Libië en de zoon van Khadafi

Vandaag zag ik op Twitter een serie interessante tweets van Harald Doornbos over Libië en over de zoon van Khadafi (Disclaimer: linkjes naar Wikipedia, m.i. niet altijd een bron voor de absolute waarheid). In dit document zet ik zijn tweets eerst bij elkaar (lijkt me wel handig en niet gehinderd door 140 tekens heb ik ze hier en daar wat ‘gefatsoeneerd’). Daarna heb ik wat te melden over wat Harald de Libische revolutie noemt (m.i. ‘gewoon’ één van de vele misdadige, meestal door de VS geregisseerde, regime changes).

Hierna een link naar de eerste tweet, mocht je het lijntje van 21 tweets zelf willen volgen.

De tweets, 1 t/m 21

 1. Never a dull day in M-Oosten. Ik zal proberen uit te leggen wat er aan de hand is in Libë rond de vrijlating van Saif al-Islam (Khadafi’s zoon).
 2. Saif al-Islam werd jarenlang gevangen gehouden door rebellen in Zintan; op de kaart het blauwe vlekje onder de hoofdstad Tripoli in West-Libie.DB_cjlDXkAA3c8x
 3. Ondanks dat Zintan in het westen van Libië ligt, heeft Zintan een pact met de 2e Libische regering van generaal Heftar in Bengazi, oost-Libië. Ook blauw (op het hiervoor afgebeelde kaartje).
 4. Regering Heftar in Benghazi is islamitisch maar anti-politieke islam. Dit i.t.t. de officiële Libische regering in Tripoli en Misrata (groen op het kaartje).
 5. De EU, VN, Turkije en Qatar steunen de regering van de Islamisten in Tripoli/Misrata. Egypte, Saoedi Arabië en de VAE (Verenigde Arabische Emiraten) steunen Heftar in Benghazi.
 6. Aha! Zelfde tegenstelling uit de Golf-ruzie: EU, Turkije en Qatar (pro politieke Islam) vs Egypte, Saoedi Arabië, de VAE en Trump (anti politieke Islam).
 7. Okay, terug naar Saif al-Islam (Khadaffi’s zoon). Die is nu vrijgelaten door de Zintan rebellen op voorspraak van de regering in Benghazi.
 8. De regering in Benghazi is namelijk doodziek van al die religieuze extremisten (Al-Qaeda of ISIS) die de Libische revolutie hebben misbruikt.
 9. Nogmaals: Benghazi regering is moslim maar ze moeten niks hebben van de politieke islam. Dus vochten ze jarenlang tegen ISIS, Al-Qaeda, Tripoli etc.
 10. Na al die jaren onrust, chaos en ellende in Libië is Benghazi generaal Heftar inmiddels politiek een beetje hetzelfde geworden als Khadaffi.
 11. Er is totaal geen hoop meer in de Libische revolutie. Het enige wat de bevolking nog wil is stabiliteit. Heftar geeft dit.
 12. Hierdoor is Heftar dus eigenlijk helemaal niet meer zo’n ‘vijand’ van Saif al-Islam als dat hij dat was aan het begin van de revolutie.
 13. Sterker nog: Heftar in oost Libië heeft nu juist elke kracht nodig die anti-politieke Islam is. Saif al-Islam behoort daar inmiddels toe.
 14. Dus direct na vrijlating, liet Saif al-Islam via z’n advocaat weten dat hij altijd alle Arabische landen respecteert, behalve Qatar.
 15. Ook meldde Saif al-Islam via z’n advocaat dat hij Saoedi Arabië respecteert en dat zijn vader (Khadaffi) altijd al waarschuwde voor Qatar.
 16. De Saoedische TV heeft inmiddels al groots aangekondigd dat Saif al-Islam is vrijgelaten. Er zijn geruchten dat hij een toespraak gaat houden.
 17. Razend insteressant dus, 2 grote blokken die nu clashen: Heftar (en Saif al-Islam?), Egypte, Saoedi Arabië en de VAE vs Qatar, Turkije en Tripoli/Misrata.
 18. Een paar grote vragen: Wat gaat de EU doen met hun steun aan de Islamisten in Tripoli/Misrata en Qatar? En hoe hard gaat Trump achter het Saoedi Arabische blok staan?
 19. En Saif al-Islam? Wat gaat hij doen? Hoog geklommen, diep gevallen. Als dood gewaande Romanov nu weer opgestaan. Fascinerend allemaal.
 20. Het zou goed kunnen dat Saif al-Islam weer een belangrijke rol gaat spelen in Libië. Wie had dat een paar jaar geleden gedacht…?????
 21. Maar goed, het is hier in Dubai twee uur later dan in NL. Dus ik ga maar eens slapen. Dank voor uw aandacht.

Geen dank Harald, jij juist bedankt voor het verschaffen van dit inzicht.

En wat heb ik hierover te melden?
Aan het begin van dit stuk gaf ik al aan niet al te veel vertrouwen te hebben in Wikipedia. Zodra de VS ergens ‘vrede’, ‘democratie’, ‘stabiliteit’ of wat dan ook komen brengen, weet je dat de rapen gaar zijn. De agenda achter die inmenging is altijd het belang van de VS en dat belang gaat over macht, olie en geld. We hebben het gezien of zien het nog steeds in Afghanistan, in Irak, in Libië, in Syrië, in Oekraïne, etc. etc. Allemaal landen en regimes die niet (meer) handelde in het belang van de VS.
Afijn, wie mijn stukken op WP Niek1953 wel eens heeft gelezen weet onderhand wel hoe ik er over denk (mijn eerste stuk over de VS schreef ik in oktober 2015).

Over Libië heb ik eigenlijk nooit zoveel gemeld. Wel las ik er over en als zo vaak werd ook Khadafi (net als Sadam en Assad) afgeschilderd als een dictator en slechterik. Tot op zekere hoogte waar maar niet helemaal. En als het de VS alleen te doen was om slechterikken, nou ik ken er nog wel een paar waar ze dikke vrienden mee zijn.

Harold heeft het in zijn tweets over de mislukte Libische revolutie. Die revolutie en de hele z.g. Arabische lente heeft volgens mij helemaal niets te maken met het verlangen van mensen naar democratie. Zoals ik hiervoor al aangaf, het is door de VS en hun bondgenoten bewust gecreëerde chaos met als doel hun dubieuze belangen te beschermen en dat mag wat levens en ellende kosten.

Naast de door de MSM gekleurde berichtgeving las ik ook andere stukken, o.a. deze ‘Waarom moest Khadafi eigenlijk weg?‘ waaruit de ware bedoelingen van de VS en hun bondgenoten blijken. Twee citaten uit dit stuk:

‘Het motief van de Amerikanen en de Britten woog echter nog zwaarder dan dat van de Fransen, dit werd ingegeven door de belangen van hun financiële centra, de Londense City en Wall Street. De voormalige handelspartner Khadaffi had namelijk een rode lijn overschreden die voor de Angelsaksische plutocraten heilig is. Hij had namelijk het plan opgevat een Afrikaanse Centrale Bank, een Afrikaans Monetair Fonds en een Afrikaanse Investeringsbank op te richten. Aan de namen is wel te zien dat de beoogde instellingen bedoeld waren als equivalenten van het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank en de Internationale Investeringsbank. Deze instellingen staan echter onder het toezicht van de Britten en de Amerikanen en genieten de status van monopolisten. Hen de concurrentie aan te doen is spelen met vuur. Een ervaring die eerder de Irakese president Saddam Hoessein al had opgedaan.’

‘Bovendien wist men in de financiële en politieke wereldtop wel wat men uit de mainstream media nooit te weten zou komen, dat Khadaffi zijn land voorbeeldig had geregeerd, ongeacht zijn operetteske publieke optreden. Er was kosteloos onderwijs en kosteloze gezondheidszorg voor iedereen, er waren startsubsidies voor boeren en middenstanders en voor jonge echtparen. Aan het begin van Khadaffi’s 42-jarige heerschappij was 80 procent van de bevolking analfabeet. Toen hij vermoord werd, was het nog 20 procent.’

En ook in dit stuk ‘Libya: From Africa’s Richest State Under Gaddafi, to Failed State After NATO Intervention‘ wordt uit de doeken gedaan wat er werkelijk speelde.

En dan noemt Harold nog Trump aan de kant van de anti-islamisten. In het begin hoopte ik nog dat Trump verandering zou kunnen brengen. Die hoop is bij mij inmiddels vervlogen. Ook hij kan niet op tegen de Neocons en de Deep State.

Ik rond af. Het zal je niet verbazen, ik blijf bij mijn standpunt. De VS en (hun nuttige idioten van) de EU zijn misdadige en gevaarlijke machtsblokken, een veel groter gevaar dan de islam(isten). De islam lijkt ‘slechts’ een instrument voor het creëren van de ‘nodige’ chaos.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s