Eerste haarscheurtjes in het beleid van Donald Trump?

schermkopie-1766-2017-02-03

Gisteren kwam voor mij het eerste nieuws dat mij een beetje doet twijfelen over het beleid van Donald Trump. Ik was en ben nog steeds blij met zijn overwinning (Obama was een ramp en Hillary Clinton zou een nog grotere ramp zijn geweest) maar de boodschap van Nikki Haley, de nieuwe VS ambassadeur bij de VN, vind ik wel wat zorgelijk.

De dame in kwestie haalt namelijk flink uit naar Rusland. De Volkskrant koptVS heffen sancties tegen Rusland op als Krim aan Oekraïne wordt teruggegeven‘. Ik schat in dat de VS daarmee de deur dicht gooien richting Rusland en vraag me dan ook af of dit een bewuste strategie is. Alvorens daar verder op in te gaan hierna eerst een Tweet van NBC met daarin het statement van Nikki Haley.

Ik maak er geen geheim van dat ik geen fan ben van de VS, althans niet van de VS van de voorgangers van Trump (zie o.a. dit stuk). Met de komst van Trump hoopte ik dat de betrekkingen tussen de VS en Rusland zouden verbeteren. Trump zei immers in zijn speech o.a. het volgende:

‘We will seek friendship and goodwill with the nations of the world, but we do so with the understanding that it is the right of all nations to put their own interests first. We do not seek to impose our way of life on anyone but rather to let it shine as an example. We will shine for everyone to follow.’

Put their own interests first, daar gaat het hier wat mij betreft om. Maar eerst een klein stukje historie (uitgebreid terug te vinden onder de links naar Wikipedia).

Oekraïne maakte tot 1991 deel uit van de voormalige Sovjet-Unie. In 1954, tijdens het bewind van Chroesjtsjov, werd het schiereiland de Krim bij wijze van gebaar van vriendschap tussen het Russische en het Oekraïense volk overgeheveld van Rusland naar Oekraïne. De voormalige Sovjet Zwarte Zeevloot was gestationeerd op de Krim. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is er uiteindelijk, na het oplossen van conflicten tussen Oekraïne en Rusland over die Zwarte Zeevloot, een overeenkomst gesloten. De Russen mochten tot 2017 een marinebasis huren. In april 2010 werd dit huurcontract met 25 jaar verlengd tot 2042. Door de inlijving van de Krim werd deze overeenkomst met Oekraïne in 2014 opgezegd.

Voor toegang van Rusland tot de Middellandse Zee zijn de plaatsen Sebastopol en Mykolajiv op de Krim strategisch belangrijke plekken. Legitimeert dat de annexatie van de Krim door Rusland? Ansich natuurlijk niet. Maar zoals u weet kwam die annexatie niet uit de lucht vallen. De Russen put their own interests first (zoals de VS dat bijvoorbeeld deden tijdens de Cubacrisis in 1962).

De annexatie van de Krim en ook de ellende in Oost Oekraïne vloeide voort uit de door de VS geregisseerde staatsgreep in Oekraïne. Meer daarover in dit artikel ‘The Origin of the New Cold War’ waaruit dit citaat (vertaald in NL):

Bovendien, in een andere belangrijke documentaire over deze coup, vind je een telefoongesprek tussen de twee belangrijkste medewerkers van de Amerikaanse president Barack Obama, die de coup organiseerde. Een gesprek dat 18 dagen voor de coup plaatsvond, waarin Victoria Nuland Geoffrey Pyatt instrueerde Arseniy Yatsenyuk aan te stellen als leider van het junta-regime dat geïnstalleerd zou worden zodra de coup was voltooid. Iedereen zou dat gesprek moeten horen; het is enorm belangrijk, van historische betekenis, vooral omdat het bewijst dat dit een coup was en niets te maken had met democratie – het bewijst dat de westerse regeringen en pers een smerige leugen hebben verspreid door te beweren dat dit een soort van overwinning zou zijn voor de ‘democratie’, terwijl het in feite precies het tegenovergestelde van dat was’.

Het was voor de Russen, die zich steeds verder ingesloten voelen door de agressieve NAVO, de druppel.

Meer over dit onderwerp is hier en hier te vinden, ook in deze docu over de Krim die onder de Tweet van NBC is vermeld en deze docu over oost Oekraïne.

Terug naar de vraag of deze haarscheur (als het dat is) in het beleid van Trump een bewuste strategie is. Als dat zo is, is het dan hoog inzetten voor mogelijke toekomstige onderhandelingen over Oekraïne? In dat geval valt het misschien nog mee. Zo niet, dan ben ik bang dat de VS, ondanks het presidentschap van Trump (de neocons hijgen ook in zijn nek), verder wil op de oude voet, wereld dominantie, regime changes, oorlog en ellende.

Mijn vraag, die ik eerder stelde, is @realDonaldTrump real of is ook hij, net als Obama, een volgende marionet van de elite?  Ik blijf optimistisch maar tegelijk ook achterdochtig.

 

 

 

Advertenties

2 gedachtes over “Eerste haarscheurtjes in het beleid van Donald Trump?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s