Uitzending Tegenlicht en reacties, om te delen en te bewaren

Interessante aflevering maar ook mij viel het een beetje tegen. Veel vragen, weinig antwoorden en wat mij betreft nog te ver af van de kern. In die zin kan ik mij vinden in de reacties van Frank Knoper, H.J. v.d. Heuvel en Gijs. Ik neem hun reacties hier op en verwijs naar mijn column ‘Waar zouden we zijn zonder The United States of America?‘.

Hier de aflevering van Tegenlicht

Schermkopie-1265 2016.02.05

En hierna de reacties.

Frank Knopers

Video: Poetin over de opmars van ISIS
http://marketupdate.nl/nieuws/…

Poetin: “Vluchtelingencrisis Europa was volledig te verwachten”
http://marketupdate.nl/nieuws/…

H.J. v.d. Heuvel

VPRO’s Tegenlicht dook gisterenavond in de oorzaken van de opkomst van IS in Syrië en Irak. Het was een enigszins voorspelbare uitzending omdat de VPRO geneigd is om de nadruk te leggen op de rol van het Westen (lees: de Verenigde Staten) en het conflict tussen soennieten en sji’ieten te marginaliseren. Dus begonnen de wijze lessen met 9/11 en de inval in Afghanistan in 2001 en de inval in Irak in het voorjaar van 2003. Vanaf het moment dat George W. Bush op het dek van de USS Abraham Lincoln op 1 mei 2003 zijn Mission Accomplished-speech hield, kon de werkelijke strijd in Irak gaan beginnen. Nu de Amerikanen het bewind van Saddam Hussein omvergeworpen hadden, was er een machtsvacuüm ontstaan. De sji’itische minderheid, die decennialang was onderdrukt, liet nu van zich horen. Bagdad werd het decor van vrijwel dagelijkse zelfmoordaanslagen.

Volgens velen is dit allemaal de schuld van Amerika. Onder valse voorwendselen was Amerika in 2003 Irak binnengevallen. In plaats van democratie te brengen, kwam er maatschappelijke chaos. En Irak werd de voedingsbodem voor de terroristische organisatie IS. Kortom: De Amerikanen hebben IS zélf in het leven geroepen. Dat is natuurlijk kort door de bocht, maar vaak wordt wél op deze manier geredeneerd.

Tegenlicht had ook anders kunnen beginnen. Niet in 2003 met de oorlog in Irak, maar in het jaar 632, toen er na de dood van Mohammed een strijd ontstond over zijn opvolging. Twee personen maakten aanspraak op de titel van kalief (opvolger): Mohammed’s vriend Aboe Bakir en Mohammed’s neef Ali. Het 14 eeuwen oude conflict tussen soennieten en sji’ieten was geboren. Het Zuiden van Irak geldt als de bakermat van de sji’ieten. Hier ligt de sji’itische stad Najaf waar volgens de overlevering Ali begraven ligt, voor de sji’ieten de eerste opvolger van Mohammed, die echter door de soennieten niet erkend wordt.

Vanuit dit historische vertrekpunt, komt de geschiedenis van IS en de religieuze strijd in het Midden-Oosten in een ander licht te staan. Amerika heeft met het verwijderen van Saddam Hussein de eeuwenoude vete tussen sji’ieten en soennieten weer doen oplaaien. Maar het zijn vooral de sji’ieten en soennieten die elkaar met zelfmoordaanslagen bestoken.

Een van de personen die in de Wijze Lessen van Tegenlicht aan het woord is, zegt: “Religie komt pas later, dat is een instrument dat wordt gebruikt. Politieke motivatie komt eerst.” Dit lijkt een verdediging van de stelling dat IS niets met de islam te maken heeft, maar dat de religie erbij wordt gehaald om vooral jonge mannen te mobiliseren. Tegelijkertijd moeten we ons dan bedenken dat dit ook het concept van Mohammed geweest is. Zijn doel was alle bedoeienstammen van het Arabische schiereiland te verenigen tegen Mekka. Hij gebruikte een zuiver theoretisch monotheïsme om alle neuzen dezelfde kant op te laten wijzen en om zijn doel te bereiken. Precies zoals IS doet. De islam is vanaf het allereerste begin dus politiek gemotiveerd.

Bovenstaande les geeft Tegenlicht niet. Het doceert uiteindelijk wat de gemiddelde VPRO-kijker toch al meende te weten: Als de Amerikanen in 2003 geen oorlog tegen Irak waren begonnen, hadden we de ellende met IS nu niet gehad. Het religieuze conflict tussen sji’ieten en soennieten bleef daarbij helemaal onderbelicht.

Gijs

De waarheid is als ’n ijsberg. 90 % van de werkelijke gang van zaken wordt door de mainstreammedia angstvallig verborgen gehouden (uit angst voor wie of wat denk je dan ???). Deze aflevering van Tegenlicht was daarom ’n slappe hap en VPRO onwaardig.

De waarheid is dat de VS de drijvende kracht is achter alle lopende conflicten en oorlogen in het Midden-Oosten. De conclusie van deze Tegenlicht aflevering had moeten zijn; zou de VS misschien bewust ’n machts-vacuum laten ontstaan in landen als Irak, Syrie en Libie…??

De oude kreet verdeel en heers beheerst de VS als geen ander. In ’n chaotisch zwak en armlastig land is het makkelijk stelen. En stelen en de boel lopen verzieken kan de VS als geen ander, bewijs daarvoor is hun lange lijst van regime changes.

http://yaleglobal.yale.edu/abo…

Vele burgeroorlogen en proxie-oorlogen zijn door de VS ontketend voor ’n paar kutcenten, de Vette VS neocon zegt gewoon; greed is good. Honderdduizenden burgerdoden interesseert hun geen zier. Bedenkelijk ook dat het slijmerige VS vazalstaatje Nederland achter de dikke reet van Uncle Sam loopt aan te huppelen. Misschien zou het verstandig zijn ons voltallige neoliberale kabinet voor de rechter te slepen met als aanklacht; het politiek steunen van ’n in alle opzichten absoluut fout land.

De VS is overduidelijk uit op ’n Pax Americana, ’n wereldwijde economische, militaire en culturele overheersing, ’n NWO omschreven door de neo-conservatieve denktank Project for the New American Century.

https://nl.wikipedia.org/wiki/…

De uitvoer daarvan is begonnen met hun zelf uitgevoerde 9/11 in 2001. Dit was de door neo-conservatieven zo verlangde new Pearl Harbour. 9/11 is zo overduidelijk ’n false flag (kijk alleen al naar de controlled demolition van WTC 7 en je weet genoeg
https://youtu.be/Zv7BImVvEyk) dat je soms gaat twijfelen aan het kritische waarnemingsvermogen van 95% v.d. mensheid (mens-geit).
De bewijzen dat de VS en hun vazallen (waaronder ons Nederland) het absolute kwaad vertegenwoordigen zijn overstelpend.

Wesley Clarck kreeg 10 dagen na 9/11 op het Pentagon te horen wat de toekomstige politiek zou worden v.d. VS in het Midden-Oosten; oorlogen gaan voeren met o.a. Libië, Irak, Syrië, Somalië, Soedan, Libanon en Iran binnen 7 jaar.
Het is op ’n paar landen na allemaal uitgekomen…
De reden; de macht over olie die wordt verhandeld in de valuta VS dollar https://youtu.be/7mNr1aaDiNw

Khaddafi moest worden geëlimineerd omdat hij de Libische olie wou gaan verhandelen in ’n nieuwe Afrikaanse munt https://youtu.be/6O8vM0-6EEE

Sadam wou de Irakese olie gaan verhandelen in Euro’s http://www.thirdworldtraveler….

En natuurlijk heeft er nooit ’n Arabische lente plaatsgevonden daar waar dat het hardste nodig was; in het achterlijke Saudi Arabië. De SA olie wordt verhandeld in US dollars dus is er daar geen regime change nodig http://www.globalresearch.ca/t…

Zou de tv op zwart gaan als al deze feiten door de mainstreammedia zouden worden uitgezonden??

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s